sâmbătă, 19 mai 2012

De la challenge la o noua formula - PERCENTILE

Buna,

Am avut o saptamana mai mult decat incarcata, in care in fiecare zi regretam ca nu am apucat sa scriu nici macar un cuvant din urmatorul articol. Astazi mi-am citit mailul si hopa challenge de la Chandoo. Cum puteam sa refuz asa ceva si m-am apucat de citit, iar dupa 5 min i-am spus sotului ca pe asta chiar nu stiu sa o fac. Uitandu-ma pe solutiile date de ceilalti am dat peste Percentile.

Deci astazi in loc sa va prezint o noua formula din excel 2010 pe care am inceput sa o folosesc foarte des, va prezint una pe care nu am folosit-o in viata mea. Revenim cu cealalta formula data viitoare :D.

Provocarea

Problema pusa de Chandoo a venit din partea unui tipe din HR care lucra intr-o imensitatea de companie. In urma evaluarilor angajatilor, pe fiecare departament (700 spunea tipa) trebuia sa grupaze angajatii in functie de 5 categorii:
  1. Primii 5%
  2. Urmatorii 15%
  3. Urmatorii 65%
  4. Urmatorii 10%
  5. Ultimii 5%
Provocarea data de Chandoo consta in aplicarea optiunii Conditional formatting pe un tabel dat utilizand regulile de mai sus.



 

 

 

 

Ce face PERCENTILE?

PERCENTILE(array,k)

Folosind formula Percentile aflam valoarea pragului sub care se afla k% din datele unui tabel dat (array). Aceasta functie se poate folosi pentru a stabili un prag de acceptare de exemplu pentru candidatii unui post.

Observatii:
  • Daca regiunea de date este goala sau contine mai mult de 8191 de valori, functia va returna eroarea #NUM!;
  • Daca k este nonnumeric, Percentile va returna eroarea #VALUE!;
  • Daca k este mai mic decat  0 si mai mare decat 1, functia va returna eroarea #NUM!;
  • Daca k nu este un multiplu de 1/(n-1), unde n este numarul de valori din tabel, atunci functia interpoleaza pentru a determina valoarea pragului. Astfel, uneori valorile pot fi eronate cu o anumita marja. De aceea in 2010 s-a introdus Percentile.exc care este aceeasi cu Percentile din celelalte versiuni si Percentile.inc care ofera rezultate mult mai corecte. Mai multe nu pot sa va explic pentru ca tine de statistica si nu stiu, daca sunteti curiosi puteti sa va uitati la urmatorul filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=T_5dbAhFmIs.
Acum inapoi la provocarea noastra. Folosind Percentile am aflat pentru fiecare conditie pragurile inferioare si superioare. Exceptie facand prima conditie si ultima unde am aflat doar pragul inferior, respectiv superior.












 Apoi nu a mai fost nevoie decat sa setam 5 reguli folosind Conditional formatting.

















Dupa cum observati aceasta metoda a functionat, singura problema a fost identificarea culorilor din tabelul cu conditii. A fost asa de greu ca, in cele din urma, nu le-am facut chiar la fel :D.

Daca doriti sa intelegi mai bine formula prezentata azi sau solutia pentru provocare, puteti sa downloadati fisierul de la urmatorul link: highlight-employee-performance-rating-cf-challenge.xlsx

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu