duminică, 28 august 2011

Adunarea celulelor in functie de o conditie


Am ales sa va scriu despre adunarea celulelor in functie de o conditie pentru ca am primit o cerinta sa scriu despre adunarea celulelor in functie de doua sau mai multe conditii. Insa nu va pot arata cum adunam celule dupa mai multe conditii fara a scrie cum realizam adunarea avand un singur criteriu. De asemenea, aceasta functie este folosita foarte des in realizarea rapoartelor si in sumarizarea informatiilor din diverse tabele.

Functia SUM - este una dintre cele mai simple functii care se folosesc in excel si aduna celulele dintr-o selectie de celule. Sintaxa acestei functii este  =SUM(number1, number2,...number30).  Sunt sigura ca cititorii mei folosesc in mod curent aceasta functie asa ca nu voi intra si in alte detalii.
Functia SUMIF - se foloseste pentru a aduna celulele dintr-o selectie in functie de un criteriu dat. Sintaxa acestei functii este =SUMIF(range,criteria,sum_range). 
  • Range - reprezinta zona de celule care vor fi evaluate in functie de conditia din formula.  
  • Criteria - reprezinta conditia care defineste celulele care vor fi adunate.
  • Sum_range - reprezinta zona de celulele care vor fi adunate in cazul in care celulele din range indeplinesc condinatia din formula. Daca Sum_range este omisa, celulele din Range se folosesc atat pentru evaluarea conditiei dar si pentru adunare. 
In exemplul nostru, avem un tabel cu doua coloane: Produsele si Venitul Estimat si dorim sa aflam pentru fiecare produs care este Venitul Total Estimat. Pentru a afla acest lucru am folosit functia SUMIF astfel:
  • Selectem celula in care dorim sa aflam Venitul Total Estimat pentru primul produs.
  • Scriem =Sumif(
  • Selectam celulele care vor fi evaluate in functie de criteriu. In cazul nostru, aceste celule sunt reprezentate de regiunea A2:A18, dar eu am selectat toate coloana in caz ca apar si alte date.
  • Selectam celula in care este produsul pentru care dorim sa realizam acest total.
  • Selectam celulele care vor fi adunate. In cazul nostru, aceste celule sunt reprezentate de regiunea B2:B18, dar eu am selectat toata coloana in cazul ca apar si alte date.
  • Apasam Enter.
Pentru a completa celula si pentru restul de produse doar tragem celula E2 pana la E6.

In cazul in care dorim sa aflam Venitul Total Estimat pentru toate produsele care au un venit estimat mai mare de 500 vom scrie formula astfel: =SUMIF(B:B,">="&D8,B:B).


Pentru a intelege mai usor cum folosim functia SUMIF puteti downloada fisierul cu exemplul de la urmatorul link: Sumif.xls.
In cateva zile voi reveni cu adunarea celulelor in functie de doua sau mai multe criterii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu