In urma sondajului din ultimul post am aflat ca o persoana vrea sa afle mai multe despre optiunea Table si alta persoana vrea sa afle cum sa creeze un grafic ca cele din template-ul postat de Craciun.
Dupa mai multe cercetari, am aflat ca o parte din persoane nu au votat pentru ca folosesc office 2003 si nu pot folosi ceea ce am postat in ultima perioada. Asa ca m-am hotarat sa dedic acest post crearii graficelor Scroll Bar in Excel 2003, iar data viitoare sa realuam pasii pentru office 2007/2010.
Configurarea fisierului
Pentru acest exemplu, am creat un tabel in care pe prima coloana avem lunile si pe coloana a doua avem incasarile totale pentru fiecare luna.
Inserarea graficului
Urmatorul pas este sa cream un grafic de tip linie:
- Selectam datele din tabelul introdus mai devreme.
- In bara de meniu, selectam tab-ul Insert, iar apoi selectam optiunea Chart. O alta modalitate pentru inserarea unui grafic este folosirea icoanei Chart Wizzard, care se afla in toolbarul de sub bara de meniu.
- In fereastra care apare selectam tipul de grafic dorit. In cazul nostru, selectam graficul de tip linie.
- La pasul 2 din Chart Wizzard putem previzualiza graficul, verifica sau modifica regiunea de date pentru care se creaza tabelul.
- La pasul 3 din Chart Wizzard putem sa adaugam titlu graficului, sa modificam axele, legenda si alte caracteristici ale graficului.
- La ultimul pas din Chart Wizzard putem sa hotaram daca graficul sa fie creat in sheet-ul respectiv sau sa fie creat ca un sheet de sine statator.
Inserarea unui Scroll Bar
Urmatorul pas este adaugarea unui scroll bar imediat sub grafic:
- In bara de meniu, selectam tab-ul View.
- Selectam Toolbars, apoi selectam Control Toolbox.
- Selectam icoana pentru Scroll Bar si trasam slider-ul sub graficul realizat mai sus.
Modificare caracteristici Scroll Bar
Dupa ce am adaugat scroll bar-ul, apasati click dreapta pe acesta si selectati optiunea Proprietati. In aceasta fereastra putem sa modificam diverse caracteristici ale scroll bar-ului printre care culoare, inaltimea, valoarea minima, valoarea maxima etc.
Pentru graficul nostru avem nevoie sa modificam urmatoarele proprietati:
Pentru graficul nostru avem nevoie sa modificam urmatoarele proprietati:
- Valoarea minina trebuie setata la 1 (Min)
- Valoarea maxima trebuie setata la 12 - reprezentand numarul de luni pentru care am realizat tabelul (Max)
- Valoarea de incrementare trebuie setata la 1 (LargeChange)
- In campul LinkedCell trebuie sa scriem celula in care dorim sa salvam valoarea scroll barului. In exemplul nostru am ales ca aceasta celula sa fie B1.
Configurarea Dummy Series
Pentru a crea coloana Dummy Series vom folosi IF(OFFSET($B$3,$B$1,0)=B4,B4,NA()). Cu ajutorul functiei Offset comparam daca valoarea unde se afla scroll bar-ul corespunde cu valoarea din luna respectiva. In cazul in care corespunde, notam pe coloana respectiva valoarea veniturilor din aceea luna. Daca comparatia este falsa, notam NA ().
Pentru graficele in care se folosesc Dummy Series este de preferat sa utilizati eroarea NA pentru ca aceasta eroare nu este procesata de grafice.
Pentru mai multe informatii despre functia OFFSET accesati linkul urmator: http://invatamexcel.blogspot.com/2011/08/crearea-listelor-depedente-dependent.html.
Configurarea graficului Scrolling Data Point
Am ajuns la ultima etapa din exemplul de azi. In continuare, selectam toata coloana Dummy Series, o copiem, selectam graficul si apasam Ctr+V.
Dupa aceea, selectam din grafic punctul reprezentat de coloana introdusa mai sus. Daca miscati mouse-ul pe punctele din grafic va aparea un tooltip in care este scrisa valoarea punctului dar si coloana de unde este luata aceasta. Trebuie sa cautati in grafic valoarea pentru coloana Dummy Series. Cand ati gasit-o apasati click dreapta si selectati format data series.
In fereastra aparuta, selectati tab-ul Axis si formati coloana ca axa secundara. Tot in aceasta fereastra, in tab-ul Options adaugati drop line graficului, iar in tablul Paterns puteti sa modificati culoarea si forma marker-ulu. Eu am ales culoarea rosie si un marker in forma de cerc.
Pentru a infrumuseta si mai mult graficul, apasati click dreapta pe drop line-ul adaugat mai devreme. Selectati format drop lines, iar in fereastra care apare puteti sa modificati culoarea si dimensiunea liniei adaugate in grafic.
Cand adaugati prima oara si coloana Dummy series in grafic, este posibil in grafic sa apara o noua axa de valori in partea dreapta a graficului. Cel mai bine ar fi sa selectati noua axa de valori si sa o stergeti apasand DELETE.
Cu acest detaliu am incheiat etapele pentru crearea unui grafic scrolling data point. Cu ajutorul scroll bar-ului navigati prin valorile graficului pentru o mai buna vizualizare a acestuia.
Pentru a intelege mai usor cum se creaza un grafic Data Scrolling Point puteti sa downloadati fisierul cu exemplu de la urmatorul link: chart scrolling poin 2003.xls
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu